top of page
Szerző képeLakatos-Tóth Olivér

Olcsó európai részvény, magas osztalékkal

Frissítve: jún. 19.




A Veolia egy francia vállalat, amely a környezetvédelmi szolgáltatások piacán tevékenykedik. A céget 1853-ban alapították, és mára a világ egyik vezető vállalatává vált a vízgazdálkodás, hulladékkezelés és energia szolgáltatások terén.


A cég bevételit alapvetőleg 3 alappillére lehet helyezni, amelyek az alábbiak:

Vízgazdálkodás, hulladékkezelés és energia szolgáltatások.

A vízgazdálkodás a Veolia legnagyobb bevételi forrása. Ez magában foglalja a víztermelést, -kezelést és -elosztást, valamint a szennyvízkezelést. A vállalat világszerte több millió háztartás és ipari létesítmény számára biztosít tiszta ivóvizet és hatékony szennyvízkezelést.


A hulladékkezelési szegmens szintén jelentős bevételi forrást jelent a Veolia számára. A vállalat átfogó hulladékkezelési szolgáltatásokat nyújt, beleértve a hulladékgyűjtést, újrahasznosítást, és az ártalmatlanítást.


Az energia szegmens a cég harmadik fő bevételi forrása. Ez a terület magában foglalja az energiatermelést, -elosztást és -felhasználás optimalizálását. A Veolia különféle energiaszolgáltatásokat nyújt, beleértve a távfűtést és -hűtést, valamint az ipari és kereskedelmi létesítmények energiahatékonyságának javítását célzó megoldásokat. A vállalat elkötelezett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés mellett, és támogatja az alternatív energiaforrások, például a biomassza és a napenergia használatát.


A cég egyébként Magyarországon is aktívan tevékenykedik.


Bár első körben láthatjuk, hogy a cég adózás utáni eredménye százalék arányosan alacsonyabb, mint a bevétele, ennek ellenére konzisztensen növekedési tendeciát mutat az elmúlt 10 évet tekintve. A működésből származó bevétel növekedése szintén jó jel annak tekintetébe, hogy a cég hosszútávú stratégiai befektetéseket alkalmaz, annak érdekében, hogy a kulcsfontosságú infrastrukturális elemeket tulajdonolni tudja.


 

Az InteractiveBrokers Campus ingyenes webinárjai hasznos lehetőséget biztosítanak a befektetők számára, hogy különböző témákban jó beszélgetéseket és előadásokat hallgassanak meg.

 

Rendben, de akkor miért is érdekes a cég osztalék és növekedési szempontból?


Számomra a stabil, kiszámítható növekedés mellett az osztalék kifizetésének aránya is nagyon fontos. A cég jelenlegi osztaléka magas, kérdéses, hogy mennyire fenntartható. A mostani kifizetési arány (Payout Ratio) magas, körülbelül 90%, ami azt jelentheti, hogy a jövőben nem várható nagyobb emelés. Ez azt is jelzi, hogy a cég jelenleg a profitjának nagy részét osztalék kifizetésére fordítja, ami jó a befektetők számára, de hosszú távú befektetés esetén jobban preferálom, ha egy cég folyamatosan aktívan visszafekteti a profitot, hogy a jövőben a részvényárban több hasznot generáljon. Ami egyértelműen nem tetszik, hogy a növekedésüket hitelből finanszírozzák. Az EU-s standardok eltérnek, teljesen más a kötvény- és a részvénypiac az EU-ban, mint az Egyesült Államokban.


Saját számításaim szerint a részvény valódi értéke valahol 50-55 EUR között lehet, ami egyértelmű alulértékeltséget mutat. Ennek főként két oka van. Az egyik, hogy a cég nem egy klasszikus, vonzó iparágban működik, hanem egy régi, kiszámítható, stabil profittal operáló környezetben. A lényeg az, hogy a jövőben lehet, hogy kevesebb iPhone-ra lesz szükség, de vízre, szemétszállításra és energiafogyasztásra biztosan szükség lesz. Sokkal könnyebb helyettesíteni egy telefont, mint egy teljes infrastruktúrát. Ez gyakorlatilag ahhoz vezet, hogy ezek a cégek hosszú távú, kiszámítható partneri kapcsolatokat alakítanak ki, amelyekből könnyen megjósolható, hogyan fogják tudni fedezni a hiteleiket, például.


A Veolia erőteljesen kezdte a 2024-es évet, jelentős bevétel- és nyereségnövekedést mutatva, amelyet a szolgáltatásaik iránti erős kereslet és a GreenUp stratégiai terv sikeres végrehajtása eredményezett

Bevétel: 2024 első negyedévében 11 556 millió eurós bevételt ért el, ami 1,7%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. Azonban az energiaprémiumokat kizárva, a bevétel 3,9%-kal nőtt.


EBIDTA: Az első negyedévében 1 624 millió euró volt, ami 5,7%-os növekedést jelent. Ezt a növekedést az üzemeltetési hatékonysági programok és a Suez integrációjából származó szinergiák eredményezték.


Nettó pénzügyi adósság: 2024. március 31-én 18 997 millió euró volt, szemben a 2023 végén mért 17 903 millió euróval, elsősorban a működőtőke-igények szezonális ingadozása és a stratégiai felvásárlások miatt.


A Veolia 4 milliárd eurós zászlóshajó szerződést kötött a Syndicat des Eaux de l'Île-de-France-szal, és megkezdte a Hassyan sótalanító üzem építését Dubajban, amely egy 320 millió dolláros projekt, tovább növelve globális jelenlétét a víztechnológia terén.


A Veolia 278 millió euróért felvásárolta a német Hofmann GmbH-t, kiterjesztve jelenlétét az újrahasznosítási és hulladékgazdálkodási piacon. Emellett a vállalat új műanyag-újrahasznosító üzemet indított Japánban, a Mitsui és a Seven & i együttműködésében, hangsúlyozva elkötelezettségét a körkörös gazdaság kezdeményezései iránt.

 

Nyiss MEXEM befektetési számlát az Osztalékra Hangolva ajánlásával, és kapj 20 dollár értékű törtrészvényeket!

 

Comentários


OsztalékraHangolva

© 2023 Enigma Fund Management

Bármi kérdésed felmerült?

Keress minket bátran!

bottom of page