top of page
Szerző képeLakatos-Tóth Olivér

Mit jelent a dollár költségátlagolás, miért jó?

Frissítve: 2023. aug. 10.

A dollár költségátlagolás (Dollar Cost Averaging) egy befektetési stratégia, amelyet gyakran hosszú távú befektetők alkalmaznak. Ez a stratégia azt jelenti, hogy rendszeresen, általában időszakosan vásárolnak ugyanazon a befektetési eszközön, függetlenül az ártól.





A dollár költségátlagolás röviden a következőket jelenti:

  • Rendszeres vásárlás: A befektető rendszeresen, általában havi vagy negyedéves időközönként vásárol ugyanazon befektetési eszközből.

  • Árfolyamfüggetlenség: A vásárlási döntéseket nem az aktuális árak, hanem egy előre meghatározott időintervallum alapján hozzák meg.

  • Átlagosítás: Az eszköz átlagos árfolyamának elérése érdekében a befektető minden időszakban ugyanazt az összeget fekteti be, függetlenül az eszköz árfolyamának változásaitól.

  • Időbeli terjeszkedés: Az eszközök hosszú távú befektetése során a dollár költségátlagolás segít csökkenteni a piaci ingadozások hatását, mivel az átlagolás révén az árak alacsonyabb és magasabb szinteken is vásárolhatók.

A dollár költségátlagolás célja a kockázat csökkentése és a megtérülés optimalizálása hosszú távú befektetések során, mivel a befektető rendszeresen vásárol, függetlenül attól, hogy az árak éppen emelkednek vagy csökkennek. Ez lehetővé teszi, hogy az átlagos piaci árat érje el, miközben csökkenti a piaci időzítés hibájának kockázatát.


 

Comentarios


OsztalékraHangolva

© 2023 Enigma Fund Management

Bármi kérdésed felmerült?

Keress minket bátran!

bottom of page