top of page
Szerző képeLakatos-Tóth Olivér

Mit gondolok a Starbucksról?


Új vezérigazgató a Starbucks élén, de vajon ez mit jelent a részvénytulajdonosok számára?

Én nem rendelkezem Starbucks tulajdonrésszel, cserébe nagyon szoros kapcsolatot ápolok a cég alakulásával. Howard Schultz (korábban a cég legsikeresebb vezérigazgatója) élettörténete egyszerűen lenyűgöző, és tiszta képet ad arról, hogy ez a cég miért lett sikeres.


Laxman Narasimhan, a leváltott vezérigazgató, mindössze 17 hónapot töltött a pozíciójában. Az új vezérigazgató, Brian Niccol, szeptember 9-étől lesz a cég vezetője. Brian szerepe a Chipotle életében szintén lenyűgöző volt. 2018 és 2024 között hatalmas sikereket ért el az étteremlánc élén, és bátran lehet mondani, hogy lenyűgöző hozamokat tudtak ezáltal generálni a részvénytulajdonosoknak.


Mekkora hatással van egy új vezérigazgató a cég életére?

Szerintem hatalmas. Brian jelentős kompenzációs csomagot kap, miután hivatalba lép: összesen 113 millió dollárt, amely úgy néz ki, hogy egy 10 millió dolláros aláírási bónuszból és 75 millió dolláros részvényjuttatásból áll. Emellett 2025-től további részvények lehívására lehet jogosult, körülbelül 23 millió dollár értékben.


 


Korai lenne bármilyen tényszerű kijelentést tenni azzal kapcsolatban, hogy a cégben milyen változások mennek végbe. Egy valami biztos: a korábban megszokott nettó haszonkulcsát valahogy vissza kell tornásznia a 13-14%-os érték környékére. Illetve az ehhez köthető bruttó haszonkulcsát is szintén vissza kellene hoznia a 30%-os érték közelébe, hiszen ez a kettő szorosan összefügg.


A cég ehhez az EPS növekedéshez, szerintem egyértelműen drága P/E alapon.





Mindenesetre, amennyiben a Starbucks sikeresen tud a marginján növelni, az mindenképp előnyére fog szolgálni a részvénytulajdonosoknak. Kérdéses lesz, hogy a korántsem jónak kinéző fogyasztási trendek hogyan fognak alakulni rövid távon, és milyen befolyással lesznek a cég növekedési kilátásaira. Itt Kína továbbra is nagy szerepet fog játszani, hiszen bevételeinek kb. 12-13%-a onnan származik.


Nézzük mit hoz a jövő! Én köventi fogom. :)


 

🚀Mit érdemes tudni a Tartós Befektetési Számláról? (TBSZ)


Comentários


OsztalékraHangolva

© 2023 Enigma Fund Management

Bármi kérdésed felmerült?

Keress minket bátran!

bottom of page