top of page
Szerző képeLakatos-Tóth Olivér

Bill Ackman Nagy Befektetése

Frissítve: febr. 7.


Bill Ackman a Pershing Square Hedge Fund alapítója jelentős befektetést hajtott végre a Universal Music Groupba. A cég az UMG ticker symbol alatt elérhető. Számomra nagyon érdekes volt ez a befektetés, hisz ez volt az első olyan zeneipari befektetés, ami elgondolkodtatott maga a zeneipari piacról és annak a digitális átváltozásáról. Az UMG a világ egyik vezető zenei vállalata,

olyan neveket licenszelve, mint: Stevie Wonder, Sam Smith, Billie Eillish és Drake. (Még sorolhatnám)


Az Universal Music Group fő tevékenysége tehát a zenei lemezek/albumok kiadása, forgalmazása, értékesítése és jogi licenszelése.

Emellett a cég aktívan részt vesz a zenei piac digitalizálásban. Bármilyen meglepő, de ez egy nagyon hot trendig piac, már csak azt nézve, hogy a Youtube, Spotify és egyéb streaming szolgáltatások mennyire dominánsan nőttek az elmúlt 10 évben.


A vállalat zenei tartalmak monetizálásával is foglalkozik, így történhetett az, hogy az elmúlt héten nem tudtak megállapodni a TikTokkal, így az Universal Group megszüntette az engedélyeket arra, hogy a TikTok platformján fellehessen használni az általuk tulajdonolt, licenszelt zenéket. Ez nagy veszteség a TikTok számára, hisz zenei előadóik a top listákat vezetik a legtöbb országban, beleértve az Ázsiai országokat is.



A cég Cash-Flow Statmentjét tekintve, nekem nagyon tetszik a kép. Egy olyan céget láthatunk, akik évről-évre tudják növelni a profitjukat, de ami talán még fontosabb a Cash from Operations, azaz a tevékenységükből származó bevétel is nagyon szép növekvő tendenciát mutat az évek során.


Természetesen, megkell vizsgáljuk a további információkat, például, hogy a cégnek az eszközei, hogyan viszonyulnak a kötelezettségekhez. Ha a Balance Sheetbe (avagy mérlegkönyvbe) beleugrunk, ezt a két fontos információt a Total Assets és a Total Liabilitiesnél találjuk meg. Ha a Total Assets-et elosztjuk a Total Liabilitiessel akkor megkapjuk a cég likviditási mutatóját, ami angolul Current Ratio. Ha ez az érték 1 felett van, az jelezheti számunkra, hogy a cég jelenlegi pénzügyi helyzete egészséges.




 


댓글


OsztalékraHangolva

© 2023 Enigma Fund Management

Bármi kérdésed felmerült?

Keress minket bátran!

bottom of page