top of page
Szerző képeLakatos-Tóth Olivér

Alphabet Részvény Elemzés

Ki nem ismerné a Google-t, így a bemutatásával most nem fárasztanálak titeket. A részvény akkor került az érdeklődési körömbe, amikor Bill Ackman elkezdete növelni a Pershing Square Capitalban a tulajdonukat a cégben. Erről egyébként videót is készítettem:



Hogyan csinál a Alphabet pénzt?


A bevételeinek jelentős része a Google Services, így elsősorban ezt fogjuk pontosan szétszedni és megvizsgálni:


1. Keresés és hirdetések szolgáltatásai továbbra is a legnagyobb bevételi forrást képzik. Ezek a szolgáltatások jelentős növekedést mutattak az előző negyedévekhez képest, amit a folyamatosan bővülő digitális hirdetési piac és a fejlett algoritmusok hatékonyságának növelése magyaráz.


2. YouTube szintén jelentős bevételi forrás a Google számára. A platform reklámbevételei növekedtek, köszönhetően a tartalomfogyasztás globális növekedésének és az új hirdetési formátumoknak. Emellett a YouTube Premium és a Music szolgáltatások előfizetői bázisa is bővült.


3. Hardver és egyéb szolgáltatások, mint a Pixel telefonok és a Nest eszközök, továbbra is növekvő eladásokat mutatnak. Ez a szegmens a bevételeinek kis %-át teszik ki, ettől függetlenül a növekedési százalékban jelentős emelkedést forcastálnak.


A Google Cloud, bár külön szegmensként kezelve, fontos szerepet játszik a cég növekedési stratégiájában. A felhőalapú szolgáltatások iránti növekvő kereslet miatt ez a szegmens stabil növekedést mutatott, különösen az adatelemzés és mesterséges intelligencia területein.


 

Nyiss MEXEM befektetési számlát az Osztalékra Hangolva ajánlásával, és kapj 20 dollár értékű törtrészvényeket! Kattints a képre!

 

Az Alphabet egyértelműen nem vett részt a nagy AI hypeba és azok a részvények közé tartozik, amelyek értelmezhető P/E ration vásárolhatóan. A cégnek magas a profit marginja (25.92%) és emellett nagyon stabil pénzügyi mérleggel jelentkezik. A cég a kötelezettségeit nagyon könnyedén kitudná fizetni.


Ha megnézzük a bevételit 10 éves időtartamra kivetítve, láthatjuk, hogy a növekedés lassul, de továbbra is egy szép számot ér el. A cég profitja nagyon szépen tudta követni a bevétel növekedéseit és ha megvizsgáljuk a Free Cash Flow-ját, akkor még szebb trendet kaphatunk. Egy jó Discounted Cash Flow modelt akkor lehet felépíteni, ha a 10 éves adat egy egyértelmű %-os arányos növekedést mutat, itt pedig ez a helyzet adott.


Én inkább vagyok a P/FCF-nek a híve (Price / Free Cash Flow) és ezt megnézve 2022-ben igazán jó beszálló lehetett volna a cég. A P/FCF mutató azt jelzi, hogy egy vállalat mennyire képes hatékonyan generálni free cash flowt, és hogy a piac hogyan értékeli ezt a képességet. Alacsony P/FCF érték esetén a vállalatot alulértékeltnek tekinthetik, ami azt sugallhatja, hogy a részvények jelenlegi ára kedvező a befektetők számára, tekintettel a cég által generált szabad pénzáramlásra.


Így összegezve, lehet, hogy nem is annyira olcsó a részvény, mintha csak a P/E ratio-t néztük volna.


Egy egyszerűsített DCF modelt megnézve (to Equity) láthatjuk, hogy a Free Cash Flow növekedés az elmúlt években ugrál. Magas érték volt 2021-ben, mint a legtöbb cég esetében, amely nagyjából realizálódott 2022-re. Egyszerűsített DCF modelnél fontos, hogy a megadott Growth Rate (8%) egy pesszimista szám leyen, mert ezt a számot a következő 10 évre kell tartani. A Discount Rate esetében fontos, hogy egy olyan számot adjunk meg, amit szintén tartani tudunk a 10 évre, ez általában 11-12% elfogadható számomra. Az így megkapott részvényár 198.85$ / részvény.


Összegezve a cég számára hatalmas előny az a készpénzállomány amivel rendelkezik. Elképesztő nagy biztonságot tud biztosítani egy befektető számára, ha egy cégnek stabil a saját működésének finanszírozása. Nem szeretnék abba a spekulációba belemenni, hogy mennyire fogja kivenni a részét a Google az AI hypeba, mert kellően jelentéktelennek látom jelen pillanatban. Biztos vagyok benne, hogy megkerülhetetlen a szerepe amit betölt az életünkbe és nem látom ezt megváltozni.


 

Melyik Brókereket Használom 2024-ben?


Comments


OsztalékraHangolva

© 2023 Enigma Fund Management

Bármi kérdésed felmerült?

Keress minket bátran!

bottom of page